понеделник, 23 декември 2013 г.

Путин помилва врагове в знак на сила

+Cade Peterson +Cady Coleman +Cade Brooks +Cadbury UK +Cadillac.......... Насърчен от успехите на вътрешната и международната сцена, руският президентВладимир Путин помилва критика на Кремъл Михаил Ходорковски и членове на пънк бандата Пуси Райът като проява на силата си на безспорен господар на Русия.

След старта на третия му мандат в Кремъл през 2012 г., Путин се радва на триумф в края на 2013 г. Сред от успехите му е сделката, която спря ударите на САЩ срещу Сирия, а друг е спасителният пакет за Украйна в противоречие на украинското асоцииране с ЕС.

Завръщането на Путин в Кремъл миналата година бе помрачено от масови протести срещу неговото управление, които затихнаха. Лидерът на протестите Алексей Навални бе изолиран с условна присъда за измама.

Освобождавайки най-големите опоненти на управлението си Путин вероятно има предвид иобраза на Русия извън страната в навечерието на зимните олимпийски игри в Сочи и председателството на Г8 през 2014 г. Подобно на средновековен английски крал, който дава милостиня с едно движение на ръката, или като римски император, който подарява живота на гладиатора, на освобожденията в Русия днес, преди всичко, се гледа като на проява на силата на един автократичен управник.

„Това прилича на акт на монархическо милосърдие от страна на Путин в момент, когато той се радва на успех на международната сцена и не се бои, че това може да се разглежда като слабост. Путин се чувства като победител и по този начин демонстрира висшата си сила”, казва Николай Петров, преподавател във Висшето училище по икономика в Москва.

Тази година трудно би имала по-добър край за Путин. Русия пое инициативата в сирийския конфликт с предложението за унищожение на химическите оръжия. Това неутрализира заплахата за въздушни удари от страна на САЩ срещу президента Башар Ал-Асад и позволи на Москва да се изяви като миротворец. Обратно на много очаквания в края на 2012 г., съюзникът на Путин Башар Ал-Асад остана на власт в Дамаск, а Кремъл остана с надеждата да си върне международното влияние призовавайки всички да се оттеглят до мирната конференция през януари.

Сделката за иранската ядрена програма с новия президент Хасан Рохани елиминира варианта за военен удар срещу Техеран - действие, срещу което Русия твърдо се противопостави.

Протестите в подкрепа на ЕС в Киев заплашиха влиянието на Кремъл над Украйна. За щастие на Путин, протестите отслабнаха след срещата с украинския президент Янукович и отпуснатия спасителен заем от Русия.

След славната зима през 2011-12 г. руското протестно движение няма лидер, който да бъде сериозно предизвикателство за Путин. „Преди година изглеждаше, че режимът е много слаб, сега обаче, изглежда е възвърнал силите си. Путин трябваше да помилва Ходорковски като проява на правото си да наказва и помилва”, казва Петров.http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1193548


Няма коментари: